Påskeberedskapen 2018

Snarvei til snøskredvarsling for Sør-Troms på Varsom.no sine sider sider finner du her.

Snarvei til Yr.no sin værvarsling for vårt område (Bjørnhaugen) finner du her.

Lørdag 24.03.18

Da står påsken for tur, og vi ser fram til et av årets høydepunkter.

Vi våknet til dagsferskt Harstad Tidende med portrettintervju av et av våre medlemmer, som du kan lese her (krever abonnement).

Forholdene var aldeles nydelige på lørdag 24.03.18, og utfarten var stor.

Utsikt innover Melå-platået…

Fra patrulje på Steinfjellet.

Søndag 25.03.18

Påskeberedskapen startet i år allerede palmehelgen. Søndag dro de første opp på hytta og installerte seg for påskeberedskapen. Dagen gikk med til å få kjørt opp proviant og kjøre skispor opp mot Steinfjellet.

Mandag 26.03.18

Mandag gikk turen til Melåa for å sjekke forholdene der oppe. Det er lite snø i høyden men mye vindtransportert snø som ligger i le-formasjoner. Forholdene i fjellet for øvrig  er preget av mye nysnø som gjør fremkommeligheten krevende for skituristene. Vi jobber på spreng for å holde løypene åpne for turglade påsketurister.

Tirsdag 27.03.18

Ny dag på fjellet. Lite utfart idag på grunn av tett snøvær, men det stopper ikke oss.

Vi har også idag kjørt løype til toppen for å tråkke ned nattens snøfall og sanitetsungdommen er selvfølgelig med på opplæring. Det har de siste dagene kommet mye snø i fjellet og dette i kombinasjon med mye vind har bidratt til betydelig skredfare i regionen. Vær forsiktig i terrenget og unngå terreng brattere en 30 grader, samt utløpsområder. Se varsom.no for ferdselsråd.

Onsdag 28.03.18

Da er påsken i gang for fullt. Bemanningen på hytta har økt. Det er mye løssnø i terrenget, noe som skaper utfordringer for skiløpere og scootersjåfører. Det er kjørt gode spor opp til Steinfjellet. Vi har også trakket spor til en av hyttene i området.

En person hadde ikke kommet ned til avtalt tid. Vi ble kontaktet og bedt om å kjøre for å se til om noe hadde inntruffet. Personen ble funnet etter kort tid.

Også i år har byens næringsliv sponset oss med matvarer til påskeberedskapen. Vi takker så mye for dette!

Torsdag 29.03.18

Også i år patruljerer vi vårt område og kjører opp spor. Forholdene er svært varierende, med white-out og tett snøvær i det ene øyeblikket.

… og god sikt i det neste.

Magnus og Hans Jacob.

Ikke så aller verst utfart i dag. Her fra foten til Steinfjellet.

Ved leteaksjoner kan det være vanskelig å finne den savnede. Dette gjelder både for letemannskaper og når det søkes med helikopter. I år deler vi derfor ut praktiske markeringsvester med refleks som man kan ha i ryggsekken til bruk ved behov. Stikk innom hvis du har lyst på en slik.

På ettermiddagen fikk vi besøk fra Norsk Luftambulanse sitt helikopter på Evenes. Dette er et av mange hyggelige møter mellom den profesjonelle og den frivillige redningstjenesten. Øvingsmomentene var relevante problemstillinger som utveksling av korrekt posisjon, kommunikasjon med helikopter via samvirke-talegruppe på Nødnett, samt etablering av god landingsplass for helikopter i terreng med mye løs snø.

Det ble demonstrasjon av helikopterets funksjoner og utrustning, noe vi fant svært interessant.

Det hele ble avsluttet med lang ettermiddagskaffe og kake på hytta, samt en svært interessant faglig diskusjon rundt bordet. Vi takker for besøket og gleder oss til framtidig samarbeid.

Harstad Tidende skrev dette om besøket, som altså ikke innebar noen form for dramatikk.

Fredag 30.03.18

Været veksler mellom snøbyger og sol, men innimellom er det riktig så trivelig. Dagen ble tilbrakt i solveggen med grilling av pølser…

…og bålkos. Magnus deler nyttige kunnskaper om bålfyring.

Lørdag 31.03.18

Lettskyet og fint vær i dag. Lange perioder med sol, og mye utfart på Bjørnhaugen, vi har hatt base på hytta og koser oss ute i finværet. I dag fikk vi melding om en som hadde skadet seg i skisporet, men da vi kom fram til den skadde viste det seg å ikke være så alvorlig allikevel. Vi er glad for at folk tipser oss og er oppmerksom i løypa – fortsett med det 👍.

I dag har det vært vaktskifte på hytta, og vi ønsker Ivar, Roy, Torunn og Elisabeth velkommen.

Søndag 01.04.18

Svært varierende vær i dag. Dette er utsikten fra Steinfjellet og innover mot Melåplatået.

Men, kort tid etter titter solen frem…

Utpå ettermiddagen klarnet det mer og mer opp. Her er utsikten mot Gunnarvannet og Steinvannet mot Kvæfjord.

Ellers har det vært en rolig dag på hytta med moderat utfart på grunn av skiftende værforhold og til tider mye vind. Vi koser oss på hytta og nyter de siste dagene av påskeberedskapen. Vi har idag hatt et henteoppdrag av en person med en skadet fot.

Mandag 02.04.18

Påsken sluttet slik den startet; med en nydelig værdag.

Det ble en liten skipatrulje mot Steinfjellet i dag også. En person måtte fraktes ned med scooter på grunn av skadet skiutstyr.

Med vedmod kan nok en gang ta ned flagget og se tilbake på en flott uke i et av landets flotteste beredskapsområder… Også i år har vi hatt litt å gjøre hver dag, og vi velger å tro at vår tilstedeværelse bidrar til en tryggere ferdsel i påskefjellet.

Avslutningsvis vil vi rette en stor takk til alle som har bidratt på en eller annen måte. Takk til alle bedrifter som har sponset oss med matvarer eller drivstoff.

Takk til Norsk Luftambulanse for et hyggelig og lærerikt besøk.

Ikke minst en stor takk til Magnus, som har tilbrakt over en uke på hytta, og som har ledet det hele med stø hånd, og samtidig disket opp med de mest fantastiske middager!

Som Magnus selv sier: “Det skal være litt stas og være i beredskap…” Vi løfter blikket og ser allerede fram til neste påske.

Slutt fra 9-1.


Er du interessert i vårt arbeid? Ta en titt på denne videoen og se hvordan Norsk  Folkehjelp samarbeider med Politi, Røde Kors, Norske Redningshunder og Sivilforsvaret. Ønsker du å komme i kontakt med oss? Harstad@folkehjelp.no

Tekst / foto: Sverre / Magnus/ Ann Kristin

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Påsken 2020 - Norsk Folkehjelp Harstad

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.