Hytteprosjektet

Renovering av folkehjelpshytta.

Prosjekt gjennomført i august og september 2017 og kontinuert vår, sommer og høst 2018 og 2019

Ja, hvor skal man begynne? Det hele startet for flere år siden ved at takras tok knekken på rekkverket på verandaen den ene vinteren etter den andre. Det ble forsøkt med snøstoppere, men takraset tok også disse. Når sant skal sies var ikke en takkonstruksjon hvor snøen samlet seg på verandaen og foran inngangspartiet en optimal løsning. Taket hadde også en del småskader, etter snøstopperne, og begynte nå å bli klart for utskifting. Takplatene kunne ikke skaffes lengre så det var ikke mulig å utbedre småskadene.

Høsten 2015 fikk vil tildelt støtte fra Sparebank1 Nord-Norge fondet som kunne brukes som en delfinansiering av et nytt tak. Vi lanserte en plan som tok utgangspunkt i de eksisterende takvinklene og tilbyggene på hytta. Tanken var at taket skulle skiftes og trekkes ut over alle dagens verandaer og inngangsparti. I denne forbindelsen måtte tomtegrensene justeres og måles opp på nytt, da hytta ligger helt i ytterkanten av tomten. Dette var en tidkrevende prosess.

Vi skjønte tidlig at det kom til å bli nokså kostbart hvis et firma skulle utføre arbeidet. Prosessen med å få fullfinansiert prosjektet var derfor omfattende. To påfølgende årsmøter gav forankring til prosjektet og en ikke ubetydelig del av vår egenkapital ble satt til rådighet. Tildelingen fra Sparebank1 legger opp til at pengene skal være benyttet innen to år etter tildelingen. Til tross for solid støtte fra våre kollektivt tilsluttede fagforeninger innså vi sommeren 2017 at vi ikke ville klare å få fullfinansiert prosjektet. Vi hadde da faktisk bare et valg;  vi bytter taket på dugnad!

Det ble opprettet en turnusplan for 3 helger i september 2017, og medlemmene meldte seg raskt til tjeneste. Vi har 3 snekkere i gruppa, og de tok hovedansvaret for hver sin helg. Dette var en helt klar forutsetning for suksess.

Tre helger var nok litt vel optimistisk. Totalt gikk det 4 helger og en søndag før vi kunne konstatere at nå kan vinteren bare komme.

Her følger bilder fra eventyret:

Det hele startet med at Vidar tok minigraveren opp til hytta og gravde hull til søylesko.

Hull til søylesko er klare på oversiden av hytta.

Helg 1 (25-27.08.17):

Vi trengte litt småstein for å legge rundt armeringsrørene. I massene fra Harstadåsen-tunnelen fant vi dette.

Helg nr 1 startet med oppkjøring av materiell.

Den uslitelige Polarisen trakk tonn etter tonn med byggevarer opp til hytta.

Utpå kvelden åpnet himmelen seg. Det høljregnet mens vi kjørte lass etter lass.

Lørdagen så lysere ut, og under en presenning ble det graving og støping. Nye armeringsrør er gravd ned. Ann Kristin driver internkontroll.

Rolf Arne, denne helgas snekker, blander betong.

Til slutt ble stilasje montert slik at alt skulle være klart til neste helg.

Helg 2 (01-03.09.17):

Store dimensjoner tas i bruk. Dragerne som skal benyttes i det nye reisverket ble laget på stedet. Sverre, Simon og Ivar jobber her med en 11 meter lang dobbel 2″ x 8″.

Under kyndig ledelse av John Otto begynte det nye reisverket å ta form.

De fire ferdigproduserte takstolene løftes på plass. Det hersket stor spenning om de ville passe – noe de definitivt gjorde. Det var ingen behov for ytterligere tilpasning.

Takstolene er på plass, og vi kunne så smått se for oss hvordan dette ville se ut til slutt.

30 nye taksperrer, for å lage takutstikk over verandane, ble produsert på stedet. Ivar monterer her den siste. Sofie kontrollerer.

Dette var status søndag helg nr 2. Å forlate hytta med denne takløsningen var ingen god følelse.

Værgudene var derimot på vår side, og de neste to ukene regnet det praktisk talt ingenting.

Helg nr 3 (08-10.09.17):

Helg 3 startet med å kle opp det nye røstet (den ytterste takstolen). Siden vi hadde slitasje benyttet vi anledningen til å male denne samtidig. Elisabeth tok den jobben.

Når vi først tok løs… valgte vi samtidig å skifte undertaket. Det regnet heldigvis ikke denne dagen.

Brettex rulles ut…

…og klemmes fast med sløyflekter og bærelekter. Vi valgte 36×48 til begge delene for å gi god lufting mellom undertak og overtak.

Ferdig lektet og klar til overtak.

Kenneth (denne helgas snekker og klatremus) klargjør den nye raftekassen.

Søndagen gikk med til å legge nytt tak. Allsvåg Original. Søndag i helg 3 var det nytt tak på halve hytta.

Helg 4 (15-17.09.17):

En rekke bedrifter støttet prosjektet med matvarer til dugnadsarbeiderne (på samme måte som under påskeberedskapen). Dette er forsyningene til helg 4.

For å holde effektiviteten oppe hadde hver helg sin faste “kokk” som besørget for den ypperste forpleining av arbeiderne.

Nå stod oversiden for tur. Gammel lekter rives og undertaket fjernes. All gammel lekter ble saget opp og gav oss et helt vinterbrensel.

Åpen løsning… Sverre og Magnus diskuterer veien videre. Her fikk vi også testet klatreutstyret som ble brukt som sikringsutstyr.

Kyllingsuppe til lunsj…

Nytt undertak legges ut og klemmes fast med lekter.

Straks ferdig med undertak på øversiden.

Ferdig med undertaket. Nå har vi tett bygg.

Bærelekter på plass. Totalt ble det brukt nesten 1 kilometer med lekter…

Det var meldt regn på søndag, så vi jobbet lenge for å bli ferdige…

…svært lenge.

Søndag morgen, tidlig oppe. Vi våknet til regn, og det ble en svært glatt dag på taket, men omsider kom vi i mål. Nå hadde vi nytt tak på hele hytta.

Stilasje ble demontert, kjørt ned og lastet på hengerne. Vi forlot Bjørnhaugen kl 2100 på søndags kveld – slitne, men fornøyde.

Helg 5 (24.09.17):

Siste helgen var vi kun oppe på søndag (24.09.17). Ny pipehatt er montert. Raftekassen på østsiden ble gjort ferdig.

Raftekassene ble malt, og det ble ryddet rundt hele hytta. All ved som kunne benyttes ble saget opp og lagret tørt.

Her her ser man at symmetrien i bygget er ivaretatt med like takutstikk på begge sider.

Inge maler de siste meterne av vindskibordene på vestsiden.

Fredag 06. oktober dro vi oppover for å montere vindskibeslagene med stige og hodelykt.

Torsdag 19. oktober var Mona Slåtto Olsen fra Sparebanken Nord-Norge på besøk for å beskue “nyhytta,” samt formelt overrekke støtten. Vi takker så mye!

Til neste år skal vi kle igjen under alle takene, lage en bod i det nye røstet, samt en bod på oversiden under det nye takutstikket. Verandaen (fra 1995) skal byttes, senkes noe og bygges litt om.

Det går ikke an å legge skjul på at dette ble mye arbeid. Totalt har 17 medlemmer lagt ned nesten 1000 tjenestetimer i dette prosjektet, hvor planlegging og arbeid med finansiering og logistikk har utgjort en ikke ubetydelig del. Likevel ser vi tilbake på 5 flotte helger hvor det sosiale har vært i fokus. God mat og god stemning har vært med på å gjøre dette til en svært positiv opplevelse.

Helg 6 (20-22.04.18):

Så var det på ‘an igjen. 500 meter panel og 100 meter kledningsbord til undersiden av raftekassene ble fraktet opp mens det ennå var et snev av scooterføre. 6 medlemmer deltok denne helga.

Konstruksjonen ble først tettet i overgang mellom takutstikk og loft. Prosessen med panel-legging kunne så ta til.

ELJON Harstad sponset oss med 9 spotlights samt montering av disse. Vi klargjorde under veis og trakk opp kabel og rør slik at disse kan monteres senere i år. Vi takker så mye!

Denne helgas kokk og forpleiningsansvarlig, Merethe, tok seg godt av gjengen! Vi takker samtidig Skånland Vekst for en flott fruktkurv til dugnadsgjengen. Som i hele dette prosjektet ble det mye sosialt. Her inntas et tårn med vafler i solveggen.

Her er raftekassene lukket og det gjenstår kun å legge panel på oversiden. Merethe valgte av alle ting å sove i sin hengekøye, som man ser til høyre i bildet.

Slik ble resultatet. Dette begynner virkelig å ta form. Nå gjenstår kun litt maling, ferdigstilling av verandaen, bytte av verandadør, og et besøk av elektrikeren.

06. Juni 2018:

Prosjektet fortsetter, og nå er det verandaen og vedboden som står for tur. Byggfag ved Stangnes Videregående skole har sagt seg villig til å utføre denne delen av prosjektet.

06. Juni var både 1. og 2. klasse på byggfag på befaring og tok nødvendige mål og så prosjektet an. Til alle som har deltatt kan det nevnes at vi fikk skryt for pent utført arbeid fra lærerne på byggfag. 🙂

Vi begynner så smått å se slutten på prosjektet, og nå skal deler av hytta males. Det er utrolig mange som har støttet prosjektet, og Fargerike i Harstadbotn sponset oss med maling og alt nødvendig utstyr. Lykke til med viktig arbeid smiler den hyggelige gjengen bak disken. Vi takker så mye!

Søndag 10. juni 2018:

7 stykker dro oppover for å fortsette prosjektet.

Dagens oppgaver var todelte. Inge, Roy og Janne skrapet sørveggen og grunnet alt som skal males.

Ivar, Magnus og Sverre rev det gamle terassedekket, og…

…la dette som gulv i den nye boden inni de nye takstolene.

Sondre rev rekkverket.

Magnus også. 🙂

Nå er alt av terassedekke, samt rekkverk borte. Gulvet i boden er ferdig.

Raftekassen fikk seg et andre strøk med grønnmaling, og bordene under raftekassen er nå blitt røde.

Litt maling gjenstår, så kan det gamle bjelkelaget fjernes, og prosessen med å montere den nye verandaen kan ta til.

En stor takk til Magnus for en fortreffelig lunsj!

Helg 7 (10.08.18-12.08.18):

6 stykker dro opp over fredag for videre framdrift i prosjektet. Materialer til ny veranda ble fraktet opp.

Sørveggen var allerede skrapet, grunnet og ble malt direkte.

Ny dør til boden, samt verandaen, sponset av Byggmakker, fraktes til gårds. Vi takker 🙂

Det samme med ny komfyr, sponset av Power Harstad og Power Norge. Dette ble et virkelig løft for hytta.

Lørdag kom også Tone innom. En rekke detaljer ble maskert og malt. Resultatet ble meget bra. Vi takker Fargerike Harstadbotn for malingsprodukter og materiell.

Med noen raske snitt løsnes det gamle bjelkelaget og den gamle verandaen demonteres.

Rivningsmaterialer og diverse skrot fraktes ned. Totalt fylte vi to tilhengere til randen.

Gamle spiler til verandarekkverket får seg et nytt strøk, og ødelagte spiler grunnes og erstattes med nye.

Inge pynter på detaljene.

Om kvelden ble den nye komfyren innvidd, og vi avsluttet dagen med et bedre måltid. Vi sender en stor takk til Power!

Takk til Extra Fjordgata for matvarer til denne helgen, blant annet finnebiff og mye god frukt.

Til tross for et tidvis ufyselig vær klarte vi, takket være de nye takutstikkene, å få fullført planen for helga. Bildene under viser status søndag 12.08.18.

 

Nå er verandaen borte. Plassen er ryddet og klargjort for videre framdrift.

Vi overlater nå roret til Stangnes Videregående skole (Byggfag), som skal føre opp en ny veranda, bod og skifte verandadøren.

06.09.18:

To mannskaper oppe på kveldstur for å malespilene til den nye verandaen.

 

Byggfag på Stangnes Videregående Skole har arbeidet to dager ved hytta. Nytt bjelkelag til ny veranda er montert og nytt dekke er lagt.

Verandaen dekker nå hele den øvre siden av hytta. Lengst vekk i bildet (mellom søyle 1 og 2) skal det bygges en bod.

15.09.18:

Reisverket til boden har kommet opp.

30.09.18:

Fire medlemmer er på dugnad for å male, rydde og frakte ned avfall.

Den nye boden ser ut til å bli utrolig gjev…

Ny kledning og diverse detaljer får sin riktige farge…

 

LED-lyskastere monteres for å gi arbeidslys til vinteren.

Dette er status per 29.09.18. Det er stort sett bare detaljer som gjenstår. Elevene ved Byggfag på Stangnes VGS har gjort en flott jobb, og forventer å være ferdig i løpet av et par uker.

Neste steg blir utført av elektriker som monterer belysning på veranda og i de to nye bodene.

18.10.18:

To medlemmer oppe for å ta i mot elektriker og rydde på bruket.

Det meste er nå ferdig, og det mangler kun omramming rundt vindu og døren i boden.

Omsider kan det monteres 9 spotlights i taket. Eljon utførte denne delen av jobben.

20.10.18:

11 medlemmer oppe for å male, rydde, frakte ned materialer som kan returneres samt nyte resultatet, for nå er vi straks ferdige…

Til tross for en regntung dag kunne vi utføre en rekke arbeid takket være de nye takutstikkene.

Den nye boden ble fylt med et ved for vinteren.

Boddøren lakkeres.

Nytt skilt ble montert i front av hytta.

God belysning takket være nye spotlights.

2 LED-lyskastere  i front gir godt arbeidslys for pakking av scooter og pulk til påsken.

Også denne gangen sosialt og trivelig. Gulrotkake og varm eplekake til små og store sultne arbeidere.

De siste detaljene males før vinteren.

Resultatet: 1 år og noen måneder etter at vi begynte å rive takplatene står hytta ferdig.  Dyktige elever ved Byggfag på Stangnes Videregående skole har gjort en fantastisk flott jobb, og vi er svært fornøyd med resultatet.  Om to helger arrangerer vi kurs i søk og redning her.

Tidligere brukte vi flere timer på å måke verandaen. Nå foregår det slik…

15.06.19:

6 medlemmer stikker innom hytta i et nydelig vær for å kløyve ved,

bygge igjen under verandaen,

og male, både nye og gamle veggflater.

10.08.19:

4 medlemmer innom hytta, også denne dagen, i et nydelig vær for å male østveggen…

Grunne…

Dekkveggen under verandaen ble også malt.

Nyboden er full av knusktørr ved som har tørket under tak i hele sommer.

Seansen ble avsluttet med et herremåltid med nystekte vafler. Slik ser hytta ut akkurat nå. Alle røde veggflater har blitt malt i 2018 eller 2019.

25. august 2019

8 stykker innom for å fullføre prosjektet.

Dørene ble pusset.

Nypussede dører lakkeres før vinteren.

Noen vindskibord og terrassebord ble bedre festet og noen detaljer ble malt.

Jobben ble nok mer omfattende enn vi først hadde antatt, men nå er vi ferdige, og klare for nye utfordringer. Aldri har vafler med syltetøy av nyplukket blåbær smakt bedre!

08.08.20:

4 medlemmer innom hytta for å male under-takene.

Resultatet ble meget bra! Takk til Fargerike som sponset maling.

Tusen takk til alle som har bidratt på en eller annen måte!

Dugnadstimer: ca 1570 timer.

Norsk Folkehjelp Harstad retter en stor takk til:

  • Sparebank1 Nord-Norge fondet
  • Lærere og ikke minst elever ved Byggfag Stangnes Videregående skole
  • Fagforbundet
  • Harstad Elektrofagforening
  • Fellesforbundet
  • Norsk Nærings og Nytelsesmiddelforbund (NNN)
  • Eva Granås
  • Takstolfabrikken
  • Fargerike i Harstadbotn, for maling og rekvisita
  • Fargerike Harstad, for maling og rekvisita
  • COOP obs for maling
  • Byggmakker for maling
  • Power Harstad / Power Norge for ny komfyr
  • Byggmakker Harstad for verandadør og boddør
  • Neumann Bygg for gode priser, frakt av byggevarer og god service gjennom hele prosessen
  • Byggern Harstad
  • Vangen Harstad
  • Byggesystemer, for lån av stillas under hele høstprosjektet 2017
  • Simonsen transport, for transport av takstoler
  • ELJON for spotlights og installasjon
  • Pizzabakeren Harstad
  • Rema 1000 Bergseng
  • Rema 1000 Seljestad
  • Rema 1000 Kanebogen
  • Bunnpris – havnegata
  • Harstadbotn bakeri
  • Kiwi – åsby
  • Extra Seljestad
  • Extra Fjordgata
  • Coop OBS
  • Kokkens mat
  • Skånland Vekst for fruktkurv
  • Tore K. for lån av sag
  • Jon A. P. for lån av tømmervogn
  • Vidar N. for gravearbeidet og lån av minigraver
  • Rolf Arne Pettersen
  • John Otto Johansen
  • Kenneth Vangen
  • Andre som har bidratt på en eller annen måte

Tekst: Sverre Vigstad – Alle foto: Norsk Folkehjelp Harstad

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.